Tarım alanlarında bilinçsizce ve tekniğine uygun olarak kullanılmayan gübreler, bitkisel üretimin azalmasına yol açarken, bir takım olumsuz çevresel etkileri de beraberinde getirmiştir. Özellikle çay tarımı yapılan alanlarda, kimyevi gübre tüketim miktarındaki artış bu olumsuzluğa örnek teşkil etmektedir. Bakanlığımızca Çay tarımı yapılan alanlarda bu sorunun daha da büyümesinin önlenmesi, toprakların korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla çaylık alanların organik çay üretimine geçilmesi kararı alınmıştı.
Bu kapsamda Karadeniz Bölgesindeki çay tarım alanlarının organik çay tarımına geçirilmesi ile ilgili olarak Bakanlığımız, İl Müdürlüğümüz ve ÇAYKUR Genel Müdürlüğünün birlikte hazırladığı bir program dâhilinde, İlimiz Merkez İlçe ve tüm ilçelerimizdeki belirlenen çay fabrikalarında çiftçilerimize organik tarım eğitimi verilmeye başlanmıştır. Eğitimlere Bakanlığımız teknik personellerinin yanı sıra İl Müdürlüğümüz teknik personelleri de katılmakta olup, 10 Temmuz tarihinde başlayan ve 10 Ağustos tarihine kadar devam edecek eğitimlerle ilimizde ÇAYKUR'a bağlı 30'dan fazla çay fabrikasında üreticilere organik tarımın temel ilkeleri, gereklilikleri, organik çay tarımı, organik gübreler ve gübreleme konularında eğitimler verilmektedir.