Rize ilimizde 2025 yılı üretim dönemi kivi hasadı başladı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından merkez ve ilçelerde bulunan kivi bahçelerinde hasat kontrolleri devam etmekte olup, Fındıklı ilçesinde bulunan organik kivi bahçesinde, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Demirhan HUT, Fındıklı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Özcan KARA ve teknik personeller, üreticiler tarafından gerçekleştirilen kivi hasadına eşlik ederek hasat ile ilgili kontrolleri gerçekleştirdiler.
Kivi yetiştiriciliği, ilimizde çayın yanında ek gelir getirici ürünler arasında yer almaktadır.
Meyve kalitesi açısından kivide hasat zamanının doğru belirlenmesi gerekmektedir. Zamanından önce hasat edilen meyvenin kendine has özelliklerini (koku, tat, aroma vs.) göstermemesi sonucunda meyve kalitesi değerini önemli ölçüde kaybetmektedir.
Hasat zamanı, depo dayanıklılığını etkileyen en önemli faktördür. Hasat geciktikçe meyvenin dayanma gücü azalır ve buna bağlı olarak depolanma süresi kısalmaktadır.
Kivide en uygun hasat zamanı, meyve içerisindeki suda çözünen kuru madde miktarının refraktometre ile ölçülerek belirlenmektedir. Meyvenin çeşidi, iklim faktörleri, rakım, yöney gibi faktörler hasat zamanının belirlenmesinde önemli etkenlerdir.
Hasat Yapılırken Dikkat Edilecek Hususlar:
- Kivinin hasat edilebilmesi için suda çözünür kuru madde miktarının %6,5-7,5 arasında olması gerekmektedir.
-Hasat yapılırken yumuşak dokulu önlük giyilmelidir. Çünkü meyve kabukları bu aşamada sert gözükse bile çok kolay ezilip bozulabilirler.
-Hasatta Kivi meyvesinin sap kısmı meyve dibinden koparılmalı, meyve sapı ağaçta bırakılmalıdır. Aksi halde kasalarda meyvenin zedelenmesine sebep olabilir.
-Hasat yapılırken kivi meyvesi çuvallara konulmamalı kasalara zedelenmeden istif edilmeli. Ezilen ya da yara alan meyveler yumuşar ve depolama ömürleri kısalır.
-Hasat, mümkünse sabahın erken saatlerinde, yağmursuz ve serin bir zamanda yapılmalıdır.
-Meyveler hasat edildikten sonra bahçeden taşınma zamanına kadar gölgede bekletilmelidir. Meyve daldan koparıldıktan sonra üzerinde tarla sıcaklığı vardır. Bu sıcaklık nedeni ile meyveler hızlı bir şekilde su kaybederler.
-Hasat sonrası meyveler, hemen pazara sunulmalı veya bekletilecekse soğuk hava deposunda saklanmalıdır.
-Meyveler depolamadan önce boy ve kalitelerine göre sınıflandırılarak depoya konmalıdır.
Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, kivi hasadının üreticilerimiz için bereketli geçmesini temenni ederiz.