Tarım ve Orman Bakanlığının “Tarımsal Üretimin Planlanması ve Yeni Desteklenme Modeli" hakkındaki toplantıya 7 İlden (Artvin, Bayburt, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Rize, Trabzon) gelen Tarımsal Üretimin Planlanmasından sorumlu teknik komite üyelerinin katılımıyla ev sahipliğini yaptığımız toplantının ilk oturumu gerçekleştirildi.
Toplantının ikinci oturumunda ise Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, IPARD Yönetim Otoritesi tarafından IPARD III Programının etkin bir şekilde tanıtılması amacıyla IPARD III Tanıtım ve Bilgilendirme toplantısı İlimizde gerçekleştirildi.
Törende açılış konuşmalarını gerçekleştiren İl Tarım Müdürü Genc; “2024 yılında İlimizde irtibat ofisi kurulan ve faaliyete geçen TKDK ve IPARD III Programının İlimiz ve Ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ederim." Dedi.
IPARD Yönetim Otoritesi Daire Başkanı Hasan Hüseyin Han konuşmasında; “IPARD yönetim otoritesi olarak IPARD programının hazırlanması, izlenmesi, değiştirilmesi ve raporlanmasının yanı sıra tanıtım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ile beraber koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Bu yıl IPARD programının 81 ile yaygınlaştırılması vesilesi ile yeni kurulan illerde tanıtım faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Bundan dolayı da bugün Rize'de, burada sizlerle birlikte olmaktan dolayı mutluluğumuzu dile getiriyorum. İçerisinde bulunmaktan ve hazırlamaktan onur duyduğumuz ve hazırlarken heyecan duyduğumuz bir çalışmamız ise Türkiye Ortak Tarım Politikası Ağ Yapısı'nın oluşturulması. Söz konusu yapıyı yaklaşık 3 yıldır arkadaşlarımızla yoğun bir şekilde çalışarak hazırladık. Bu kapsamda çok değerli akademisyenlerle beraber görev aldık. Başta Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı olmak üzere, ilgili bütün Bakanlıklar ve kurumlarla toplantılar gerçekleştirdik ve nihayetinde geçtiğimiz Ağustos ayının ilk haftasında Ankara'da 500'ü aşkın paydaşımızla 1. İzleme ve Değerlendirme Toplantısını gerçekleştirdik ve tematik çalıştaylar yaptık. Söz konusu program ve çalıştaylar neticesinde strateji belgelerini oluşturduk ve böylece önümüzdeki süreçte iller bağlı oldukları bölgelerle beraber kendi yerel ve bölgesel stratejilerini hazırlayacaklar. Lokomotif şehirlerden biri olan Eskişehir'imizin girişimcilerinin IPARD programına yoğun teveccüh göstererek, başvurularında diğer illere örnek olacağına emin olduğumuzu dile getiriyor ve bu desteklerin hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Vali Baydaş, “Bundan 10 yıl önce niçin bu TKDK kapsamı dahilinde değiliz meselesi vardı. Nasip oldu geldik. Vali olarak çalışmaya başladık. Bu fırsatın önümüzde olduğunu gördük. Dedik ki öyle yürütelim bu süreci, öyle ilerleyelim ki geçmiş o 10 yıllık birikimi, 10 yıllık açlığı kapatalım. Şimdi geldiğimiz noktaya baktığımız zaman Elhamdülillah her ilde, her ilçede, en küçük ilçemizde dahi artık proje kültürü var, projeyle iş yapabilme mantığı var" diye konuştu. Çayın Rize için olmazsa olmaz bir ürün olduğuna dikkat çeken Vali Baydaş, “Çayın olmadığı bir tarımsal destek, tarımsal faaliyet bizim için bir anlam ifade etmeyecektir. Dolayısıyla TKDK kapsamında çayın ürün olarak, gelişim olarak değerlendirilebilmesi hem Artvin'in hem Rize'nin hem Trabzon'un ortak talebi olduğunu ifade etmek istiyorum. Özellikle alan bölüm ayrışmasını burada konuşurken şehrimizin gelişim alanı olabileceğini değerlendirdiğimiz yerlerin kentsel alan statüsünde olduğunun farkına vardık. Ama bu kentsel alan, kırsal alan ayrımının bizim açımızdan biraz daha gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Karadeniz, yapısı itibariyle Anadolu'nun diğer yerlerindeki kentsel kırsal ayrımları ile örtüşmeyecek bir yerdir" ifadelerini kullandı.
Tarım ve hayvancılık üretiminin milli güvenlik meselesi olduğunu vurgulayan Vali Baydaş, “Tarımsal üretim, hayvancılık, bitkisel üretim ülkeler açısından bir milli güvenlik meselesidir. Bakın bir yanda savaş varken Ukrayna'da, Rusya ve Ukrayna savaşı, o savaşın bütün hararetinin arasında buğday ve tahıl üretimiyle ilgili bir tahıl koridoru, bir insani koridor açılma ihtiyacı hissedildi ve ülkemizin liderliğinde bu ihtiyaç giderildi. Vali olarak bu şehirde nasıl eğitim meselesi benim gündemimdeyse, güvenlik, asayiş benim gündemimdeyse, tarımsal üretimin arttırılması meselesi de en az o kadar benim gündemimde olması lazım ki biz 81 ilde bu gündemi oturtabilelim ve ülkemizin gündeminden bu meseleleri endişe olmaktan çıkarabilelim" dedi.
Ev sahipliğini gerçekleştirdiğimiz toplantıya, Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Tarım Reformu Genel Müdürü Osman Yıldız, Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Avrupa Birliği Yapısal Uyum Yönetim Otoritesi Daire Başkanı Hasan Hüseyin Han, TKDK Proje Yönetimi Koordinatörü Deniz Saklavcı, Giresun Tarsim Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, TKDK Trabzon İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu, TKDK Basın Danışmanı Cafer Örs, Artvin Tarım İl Müdürü Neşat Ulutaş, Bayburt Tarım İl Müdürü Selami Ersen, Erzurum İl Müdürü Alpaslan Kenger, Giresun Tarım İl Müdürü Dr. Muhammet Angın, Gümüşhane Tarım İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Trabzon Tarım İl Müdürü İsa Kaplan, Tarımsal Üretici Birlikleri, Çiftçiler, Yatırımcılar, Belediyeler, RTE Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası, İlçe Tarım Müdürleri, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Şube Müdürleri ve Personeli, İl İrtibat ofisi uzmanları, kamu kurum ve kuruluşları ve medya kuruluşları temsilcileri katılım sağladı.
Toplantı, genel değerlendirme ve soru cevap bölümünün ardından hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi. Tanıtım toplantısının ardından Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı ve Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman Yıldız ile birlikte İl Müdürlüğümüzü ziyaret ederek incelemede bulundu.