Asya uğur böcekleri diğer uğur böcekleri gibi eklembacaklılar şubesi'nin, kın kanatlılar takımından olup, Coccinellidae familyasına ait türlerdir. Bu türün ana yurdu Doğu Asya'dır. Yayılarak yaşamaya devam ettiği bölgeler ise; Avrupa, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Güney Afrika'dır Yaşama alanları çok çeşitlidir; dağlar, ormanlıklar alanlar, çalılıklar, yağmur ormanları, sulak alanlar ve bataklıklar gibi farklı bölgelerde yaşayabilirler.
Asya uğur böceği 7 noktalı uğur böceğinden farklı bir türdür. Farklı renklere ve noktalara sahip olabilirler. En yaygın olanları 15-21 arası (genellikle 19 tane) siyah noktalı olanlardır. Çok benekli olanlar dişi olma eğilimi gösterirken, az ya da hiç beneği olmayanlar erkek olma eğilimindedir. Asya uğur böcekleri, başın arkasındaki beyazımsı alanda "M" veya "W" şeklinde siyah bir işarete sahiptir. Bir bakışta Asya uğur böceklerini sıradan bir uğur böceğinden ayırt etmenin en kolay yolu budur.
Yumurtadan erişkinliğe geçişin ortalama süresi yaklaşık bir aydır ve yılda birden fazla nesil verirler. Böcekler üç yıla kadar yaşayabilirler. Bir günde 10-30 tane yumurta yumurtlayabilirler. Görme kabiliyetleri çok iyi olduğundan zorla uzaklaştırıldıkları ortama tekrar geri dönebilirler. Ayrıca avcılara karşı kendilerini savunmak için izopropil metoksi pirazin adı verilen bir kimyasal üretirler. Salgıladıkları bu kimyasal maddeler sayesinde başka bölgelerde bulunan diğer Asya uğur böceklerini kolaylıkla bulabilirler
Genel olarak yaprak bitlerini, böcek yumurtalarını, larvaları, tırtılları, polen ve bitki nektarı yiyerek beslenirler. Yaprak biti gibi böcekleri yiyerek beslenirler. Dünya'nın en istilacı türlerinden biri olarak kabul edilir.
Evlerdeki yiyecek ve diğer malzemeleri yemezler ve evin içinde yumurta bırakmazlar. Korktuğunda ya da ezildiğinde bacak eklemlerinden sarı, çürük yaprağa benzeyen kötü kokulu, tadı acı olan bir madde bırakarak sıkıntı yaratabilirler. Bu salgılamaya "refleks kanaması" denir ve böceğin kendisini yırtıcılardan korumak için gerçekleştirdiği bir savunma mekanizmasıdır. Sarı salgı tehlikeli değildir, ancak duvarları ve kumaşları lekeleyebilir veya küçük alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.
Böcekler binalara girdiklerinde, kışı geçirmek için çatlaklar ve korunaklı yerler arar. Genellikle çatı katlarında, duvar boşluklarında ve diğer korunan yerlerde toplanırlar. Çalışmalar, Asya hanım böceklerinin ışıklı yüzeylere çekildiğini göstermiştir. Öğleden sonra güneşiyle aydınlatılan binaların güneybatı taraflarında, sıcak kısımlarda toplanmaya eğilimlidirler. Evlere girmemeleri için en iyi önlem kapı ve pencerelerin etrafındaki çatlakları ve yarıkları, eve giren borulardaki hasarlı yerleri değiştirmek veya onarmaktır. Kış sonu ya da ilkbahar başlangıcında havalar sındıkça, hava sıcaklığı 10° C'ye yaklaştığında böcekler bir kez daha aktif hale gelir. Çok soğuk bir kış gününde bile kış uykusunda olan böceklerin bazıları güneşin ısıtması nedeniyle uyanırlar. Uyanan böcekler dış mekâna kaçmaya çalışırken, bazıları yanlışlıkla, süpürgeliklerin, duvarların, tavan aralarının, asma tavanların vb. arkasından çıkıp içerilerde dolaşırlar. Hanım ya da uğur böcekler ışığa çekildiğinden, genellikle pencerelerde ve aydınlatma armatürlerinde görülebilirler. Bu şekilde oluşan büyük popülasyonlar sorun yaratabilir çünkü sürüler halinde, uzun zaman bir alanda kalabilirler. Bir kez eve girdiklerinde genellikle diğer yıllarda da o eve geri dönerler. Sonbaharda sıkça rastlanan büyük buluşmaları sağlayacak şekilde birbirleriyle haberleşmek için feromon denilen kimyasal salgılardan yararlanırlar. Bu böcekler tarafından salınan feromonlar gelecek nesiller tarafından tespit edilir. Ayrıca, bir evin rengi ve konumu önemli faktörlerdir.
İnsanlar Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Asya hanım böcekleri genellikle insanlara zarar vermez ama çoğunlukla can sıkıcıdır. Bazı ev zararlılarının (örneğin, pire ve hamam böceği) aksine, iç mekânlarda üremezler. Kış sonlarında/ilkbaharda başlangıcında ortaya çıkanlar, önceki sonbaharda girenlerdir. Ahşaba, yiyeceklere veya giyeceklere saldırmazlar.
İstilacı Uğur Böceklerine Karşı Ne Yapılabilir?
Beyaz, gri ve sarı renkler Asya Uğur böceğini cezbeder. Daha çok güneş ışığına maruz kalan yerlerde toplanma eğilimindedirler. Bu nedenle, güneşe maruz kalan, parlak renkli yüzeylerde aranmalıdırlar. Evlerine girmeleri genellikle kazara olur. Pencere çerçeveleri veya duvar boşluklarında toplanırlar ve çatlaklardan içeri girerler. Bu çatlaklar bulunup kapatılabilirse böcekler uzak tutulabilirler. İçeri girdiklerinde karanlık ve tenha yerlerde toplanma eğilimindedir. Tavan aralarında, dolaplarda, depolama alanlarında bulunabilirler. Özellikle çerçevelerin arkasına gizlenmeye ve toplanmaya meyillidirler. Böcekler bir konut içinde ciddi bir sıkıntı haline geldiğinde aşağıdaki ipuçları ile yönetim sağlanabilir. Evlere girmiş olan böcekler ezilmemeli, bunun yerine, elektrikli süpürgeyle vakumlanarak temizlenmelidir. Bahçe malzemeleri kataloglarında yer alan ve satılan ışık tuzakları çatı katları gibi karanlık kapalı alanlarda sinekleri ve hanım böceklerini yakalamak için yararlı olabilir ancak sonbaharda yaşam alanlarına giren veya sonraki ilkbaharda gizli yerlerden çıkan nispeten az sayıda böceği yakalar.