Bakanlığımızca 13.03.2015 tarihine kadar geçen sürede açıkta tavuk satışı ( dökme olarak ) kanatlı et ve et ürünleri, kırmızı et ve et ürünleri, kırmızı et ve kanatlı et karışımı üretimlerinin perakende işletmede yapımına izin verilmişti. Geçen süre içerisinde uygulamada görülen aksaklıklar neticesinde açık tavuk satışı ve et ürünlerinin perakende işletmelerde üretimi Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (13.02.2015 tarih ve 29266 sayılı Resmi Gazete) ile iptal edilmiştir. Market, kasap gibi perakende işletmelerde kanatlı etlerinin dökme olarak, satışı yasaklandı. Perakende işletmelerde kanatlı etleri artık hazır ambalajlı etiketli olarak satışa sunulabilecek. Ancak müşterinin talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilecek. Perakende işletmelerde önceden çekilmiş ve paketlenmiş kıyma satılamayacak, müşteri talebi doğrultusunda müşterinin gözü önünde kıyma, köfte, soslu ürünler anlık olarak yapılıp müşteriye verilebilecek. İşletme Önceden hazırlanıp satış reyonlarında bulunduramayacak. Ayrıca otel, lokanta gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren hazır yemek üreten işletmelerin çiğ et, köfte gibi pişmemiş et karışımlarını satışı da yasaklandı. Yine kasap market gibi perakende işletmelerde sucuk, sosis, salam, pastırma gibi et ürünlerinin üretimi de yasaklandı. Tebliğin ilgili hükmü 01.07.2015 tarihinde yürürlüğe girecek. Yine Üretilen ürünlerde % 100 dana eti ve % 100 ifadeleri etikette kullanılamayacak. Ayrıca Kavurma da %5 olan tuz oranı %3 e düşürüldü. Tebliğin bu hükmü 01.01.2016 da yürürlüğe girecek.
Müdürlüğümüzce Rize genelinde işletmelere Tebliğ hakkında bilgilendirmeler yapılmıştır. Tebliğe uygun davranmayan işletmelere 5996 sayılı kanun gereği 7,323 TL ile 14,649 TL arası idari yaptırım uygulanacaktır.
Kanatlı ve kırmızı et ve et ürünleri üretimi Bakanlığımızca izne tabi ve onaylı işletme kategorisindedir. Bu ürünleri yapıp satmak isteyen işletmelerin Bakanlığımızdan onay alması gerekmektedir. Bu işletmeler 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği; Gıda Hijyeni Yönetmeliği, Gıda İşletmelerinin Kayıt Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik, Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği, Gıda ve Yemin resmi kontrollerine Dair Yönetmelik, Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Özel Kuralları Belirleyen Yönetmelik, T.G.K. Etiketleme Yönetmeliği, Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği, Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Farmakolojik aktif Maddelerin Sınıflandırılması ve Max. Kalıntı Limitleri Tebliği, T.G.K. Pestitislerin Max. Kalıntı Lim. Yönetmeliği, T.G.K. Bulaşanlar Yönetmeliği, T.G.K. Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği hükümlerine tabidir.