T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ISPANAKTA YABANCI OT TEHLİKESİ

Yayın Tarihi : 2.12.2022

Son yıllarda ülkemizde gerçekleşen ıspanak kaynaklı zehirlenme vakalarında artışlar yaşanmaktadır. Ispanak sebzesine hasat döneminde yabancı otlar karışabilmekte ve bunların son tüketici tarafından uygun şekilde temizlenmemesi veya ayrıştırılmaması durumunda zehirlenme durumları ile karşılaşılabilmektedir. Ispanağa karışan yabancı otların bazıları ilk görünüşte ıspanağa benzemekle birlikte dikkatli bir inceleme ile farklılık gözle görülür şekilde anlaşılabilmektedir. Bu nedenle tüketicilerin ıspanağı tüketime hazırlarken içerisindeki tüm yabancı otlardan özenle arındırmaları gerekmektedir. Zehirlenmelerin ıspanak kaynaklı değil yabancı otlardan kaynaklı olduğu unutulmamalı ve bu nedenle gerekli özen gösterilmelidir.

Tüketicilerin sağlıklı ürüne ulaşabilmesi amacıyla Müdürlüğümüzce satış ve toptan temin yerlerinde 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Ve Yem kanunu kapsamında mevzuat gereği gerekli kontrol ve denetimler yapılmaktadır.