T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KİVİ HASADI

Yayın Tarihi : 16.11.2022

Kivi meyvesi klimakterik meyveler grubuna girer. Bu gruba giren meyveler yenilebilir duruma belirli bir olgunlaşma sürecinden sonra gelirler. Kivi ürününde ekonomik zararın olmaması ve pazar sorununun yaşanmaması için üreticilerin erken hasattan kaçınmaları gerekmektedir. Kivide hasadın mutlaka tam olgunlaşma, yani gerekli olan şeker oranının istenildiği düzeye geldiği zaman yapılması gerekir.

Kivide hasat zamanı meyve suyundaki suda çözünür kuru madde miktarına bakılarak belirlenir. Hasadı iklim faktörleri, rakım, yer-yöney gibi faktörler belirlemektedir. Kivinin hasat edilebilmesi için suda çözünür kuru madde miktarının 6.5-7 aralığında olması gerekir.


 

Bu değerlerin altında yapılacak olan erken ürün hasadı sonucu:

 

1-Meyvedeki kuru madde miktarının istenilen düzeye gelememesine,

 

2-Meyvede sulanmaya,

 

3-Meyvenin dış yüzeyinde buruşmaya,

 

4-Meyvede hızlı yumuşamaya,

 

5-Renk bozulmalarına,

 

6-Depolama süresinin kısalmasına,

 

7-Tat ve aromanın istenilen düzeyde olmamasına, dolayısıyla meyvenin raf ömrünün azalmasına neden olur.

 

 

Bu nedenle, üreticilerimizin konuya azami önemi göstermeleri, ölçüm için İl ve İlçe Müdürlüklerimizde çalışan teknik personelden yardım talep edebilecekleri hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur.