T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Prof.Dr. Vahit Kirişci Karadeniz Bölgesi Bilgilendirme ve İstişare Toplantısının Açılışını Gerçekleştirdi

Yayın Tarihi : 17.10.2022

Personel Genel Müdürlüğünce düzenlenen Karadeniz Bölgesi Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı Sayın Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişci'nin çevrimiçi katılımları ile İlimizde gerçekleştirildi. Ev sahipliğini üstlendiğimiz Bilgilendirme ve İstişare Toplantısına Karabük, Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Çorum, Amasya, Samsun, Giresun, Trabzon, Artvin, Ordu, Tokat, Gümüşhane, Bayburt illerimize bağlı İl Müdürleri, İdari Mali İşler Şube Müdürü ve teknik personelle beraber söz konusu illerin bağlı kuruluş idari amirleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci; "Personel Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen bilgilendirme ve istişare toplantılarımızın Karadeniz Bölgesindeki ayağında sizlerle bir araya gelmekten büyük bir mutluluk duyuyorum.  Verimli bir toplantı olması dileklerimle hepiniz hoş geldiniz. Öncelikle hepimizin yüreğini yakan Bartın'daki maden kazasında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allahtan rahmet, yaralı madencilerimize de acil şifa diliyorum. Rabbim ülkemize, milletimize bir daha böyle acılar yaşatmasın. Sayın Cumhurbaşkanımızın da işaret ettiği gibi, bütün madenci şehitlerimizin aileleri bizlere emanettir ve bu emanete ben dair hepimiz sahip çıkacaktır. Değerli arkadaşlar; iklim değişikliği, Pandemi, Rusya ve Ukrayna savaşı gibi küresel sorunlara bağlı olarak tarımsal üretim zincirinde ortaya çıkan aksamalar birçok ülkeyi derinden etkilemiştir. Biz bu güne kadar aldığımız tedbirlerle muhtemel zararların önüne geçmeyi çok şükür başardık. Sayın Cumhurbaşkanımızın tüm dünyaya örnek olan diplomatik girişimleri ile oluşturduğumuz tavır koridoru sayesinde diğer ülkelerin gıda krizlerini de çözmüş bulunuyoruz. Bugün ülkemizde stratejik ürünlerde hiçbir sıkıntımız söz konusu değildir.

Çok şükür bereketli bir hasat sezonu geçiriyoruz. İnşallah böyle bir sezonu geride bırakmış olacağız. Ülkemizde gıdaya erişimde bir sıkıntı yaşanmıyorsa bu eli öpülesi çiftçimizin fedakârlığı ve hükümetimizin aldığı yerinde zamanında ve dozunda tedbirler sayesindedir. Uluslararası konjonktürü doğru değerlendirirken gelecek on yılların projeksiyonunu yapmak mecburiyetinde olduğumuzu biliyor buna göre hareket ediyoruz. Burada sizlere özellikle şunu vurgulamak isterim strateji yönünden başta olmak üzere tarımsal üretiminin her aşamasında üreticimizin yanında olmalıyız. Verimliliği ve kaliteyi arttıramaya yönelik çalışmalara mutlaka odaklanmamız gerekir. Değerli mesai arkadaşlarım; stratejik önceliğe sahip ürünlerde gıda güvenliği bir milli meseledir. Gıda güvenliğininse iki temel ayağı söz konusudur. Tedarik ve ekonomik erişim. Vatandaşlarımızı hem bugün yaşanan krizden korumak hem de gelecek kuşaklara yaşanabilir bir Türkiye bırakmak için tarım politikalarımızı üç sacayağı üzerine oturttuk. Bunlardan ilki üretim alanları yani ekilişleri arttırma, ikincisi verimi arttırma, üçüncüsü de kaliteyi arttırma. En önemli hedeflerimizden bir tanesi de tarımdaki avantajlarımızı ekonomik fayda açısından en rasyonel düzeye getirmektir. Kıymetli çalışma arkadaşlarım; Bakanlık olarak vizyonumuzu hedeflerken "Kent Tarımını" özellikle gündemimize aldık. İklimsel ve biyolojik çeşitlilik, üretimdeki tecrübemiz, kurumsal gücümüz ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki güçlü siyasi irade öne çıkan temel avantajlarımızdır.

Yerel ekonomiyi kalkındırmak, gıda güvenliğini sağlamak, ürünlerin yetiştirildiği yerde tüketilerek taze ve ucuz gıdaya erişimi kolaylaştırmak, kadınlarımızın, gençlerimizin ve hatta emeklilerimizin istihdamının sağlanması ve karbon ayak izinin azaltılması için kent tarımını teşvik ediyor ve destekliyoruz. Sürdürülebilirlik tarım politikamızı şekillendirirken önem verdiğimiz bir başka temel konudur. Bir yandan gıda güvenliği sağlarken diğer yandan geleceğe makul tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini gözetmek bizim bir mecburiyetimizdir. Bunun içinde üretim kaynaklarımızın korunaraktan verimliliğin arttırılması önceliğimiz arasındadır.

Karadeniz Bölgemiz bitkisel üretimde olduğu kadar hayvancılıkta da ülkemiz tarımına önemli katkı sunmaktadır. Bu nedenle yeni başlatacağımız "Sözleşmeli Besicilik" uygulamasını yakından takip etmenizi hassaten sizlerden istiyorum. Değerli mesai arkadaşlarım; bitkisel üretim ve hayvancılığa yönelik destekleri, üretim bedellerini ve istihdamı arttıracak şekilde sadeleştirilerek devamlılık önemli vurgu. Tarımsal üretim kaynaklarımızın mevcut durumunu ve gelmek istediğimiz seviyeyi gözeterek üretimimizi bilimsel gelişmeler ışığında planlamak konusunda kararlıyız. Dijital çözümleri tarımsal üretime uyarlamak ekolojik zenginliğimizi ekonomik zenginliğe dönüştürmek öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Tüketicilerimizi korumak için üreticilerimizi güçlendirmeye, alın ve akıl teri döken üreticimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Değerli çalışma arkadaşlarım; TARSİM modelini yasalaştırmak bizim iktidarımız döneminde nasip olmuştur.  Bu Türkiye'de bir ilktir. Tarım sigortaları kanunu ile çiftçilerimiz afetler karşısında sahipsiz ve çaresiz kalmaktan kurtulmuştur. Tarım sigortası çiftçimiz için bir teşvik tedbiridir. İklim değişikliği ve üretimi tehdit edilen diğer risklere karşı çiftçimizin tek başına mücadele etmesi asla mümkün değildir. Özellikle ülkemizde tarımsal üretimin temelini oluşturan küçük aile işletmeleri bu tür risklere karşı oldukça hassastır. Üreticilerimize bir sigorta şemsiyesi altına girmelerini bunun içinde tarım sigortası yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Bu kapsamda yeni bir adım daha attık ve Konya'da pilot uygulama olarak başladık adı Gelir Koruma Uygulama Poliçesidir. İnşallah önümüzdeki yıllar itibariyle yani 2023'den sonra ülke genelinde bu uygulamaya girmiş olacağız. Bizlere düşen üreticilerimizin yanında olmak, onların dertlerine derman olmaktır. Üretmeye devam edeceğiz. Üreten ellerin yanında olacağız ve o ellere bunu hissettireceğiz. Ülke sevgisini yüreğinde hissettiğine inandığım bu geniş ailenin her bir ferdinin öncelikle 2023 hedeflerimize ulaşabilmemiz için gerekli bilgi düzeyine, motivasyona ve vizyona sahip olduğunu biliyorum. Bu vesileyle sizlerden beklentim öncelikle üreticilerimizin sorunlarını çözmeye odaklı anlayışla çalışmalarında yanında olun. Sorunlarını en kısa sürede çözün beklemede, sürüncemede lütfen bırakmayın. Sizlerin ve üreticilerimizin emekleriyle ülkemizde tarım çok daha iyi noktalara ulaşacaktır. 160 bine yaklaşan personelimiz ile bu geniş ailenin gücüne ve azmine ben yürekten güveniyorum, inanıyorum. Kıymetli arkadaşlarım Karadeniz Bölgesi Bilgilendirme ve İstişare Toplantısının hayırlara vesile olmasını diliyorum hepinizi en içten dileklerimle selamlıyorum, Allah'a emanet olun kalın sağlıcakla" dedi. 

Sayın Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişci'nin konuşmalarının ardından Personel Genel Müdürü Adem Dinç; Karadeniz Bölgemizde Bakanlığımızın uç beylerinin bir araya gelmesini sağlayan Rize Valiliğine ve Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze teşekkür ediyor, hepinize hoş geldiniz dileklerimi iletiyorum. Pandemi sürecinde çevrimiçi olarak yaptığımız toplantılar sonucunda yüz yüze yapma ihtiyacını tespit ettiğimiz toplantıların ilkini  Ege Bölgesinde gerçekleştirdik ve nihayet son olarak da Karadeniz Bölgesindeyiz " ifadelerini kullandı.

Personel Genel Müdürlüğü Daire Başkanları ve müdürlerinin sunumları ile toplantı devam etti. Beş gün sürecek olan toplantı da ilk günün son eğitimi olarak "Protokol Kurallarının " anlatıldığı eğitim ile ilgili katılımcılar tarafından olumlu ve gerekli bir eğitim olduğu hakkında görüş bildirildi.