T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

MAKİNE EKİPMAN HİBE BAŞVURULARINDA SON GÜN 21 OCAK 2022

Yayın Tarihi : 5.01.2022

KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ KAPSAMINDA KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ

2021-2022 BAŞVURU DÖNEMİ 

Bakanlığımız Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından uygulanmakta olan KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ KAPSAMINDA KIRSAL EKONOMİK ALTYAPI YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ Projelerine başvurular 21 Ocak 2022 günü saat 24.00'de sona erecektir. 

3.2.  YATIRIM KONULARI HAKKINDA GENEL HUSUSLAR

--Aile işletmeciliği faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri yatırımlarında başvuru sahipleri gerçek kişi ve tüzel kişilerdir.

--Kırsal ekonomik altyapı yatırım konularında, yatırım yerinin sadece köy, belde, kırsal mahalle ve tüm illerde nüfusu 20.000'den az olan yerleşim yerlerinde olması şartıyla başvuru yapılabilir.

--2020/25 No.lu Tebliğin 8 inci maddesinde belirtilen tüm yatırım konularında sunulan projelerde yenilebilir enerji kullanımı da bütçelendirilmiş ise yenilenebilir enerji ünitesi uygun harcama kapsamında değerlendirilir.

--Yatırım konusuna ait projelerin uygun kabul edilmesi için ilgili yatırım konusuna ait başvuru kodu ile başvuru yapılması gerekir. 

3.2.1.  A İŞ PLANI BAŞVURULARI GENEL HUSUSLAR 

--A iş planı için sadece Ek-1a'da yer alan makine-ekipman listesindeki 1 (bir) makine için proje başvurusunda bulunulabilir.

--A iş planı kapsamında 0-40.000 TL ve 40.001 TL–300.000 TL arasında bütçelendirilen makine-ekipman için proje başvurusunda bulunulabilir. A iş planı kapsamında yapılacak 0-40.000 TL arasındaki makine-ekipman başvuruları öncelikli olarak değerlendirilir.

--Başvuru aşamasında, makine-ekipman alım tutarı, referans fiyat listelerine dayandırılır ve ayrıntılı olarak belirtilir. Referans fiyat listeleri, yatırımcının alacağı makine ve ekipmanın hibe sözleşmesi değerini göstermekte olup hibeye esas yatırım tutarını ifade eder. Hibe sözleşmesi imzalandıktan sonra hibe sözleşmesine bağlanan makine- ekipman alım tutarları artırılamaz.

--Başvuruda istenecek belgelerde bulunan proforma fatura, yatırımcının almayı düşündüğü makine ve ekipmanın bütün teknik özelliklerini içermelidir. Ayrıntılı olarak model, marka ve makine alt gurubunun ismi detaylarıyla muhakkak proforma faturada yer almalıdır.

--Başvurulan makine ve ekipman için istenen belgeler satın alma rehberinde belirtilmiştir.

--Başvurudan sonra makine-ekipman, markası ve modeli değiştirilemeyecektir.

--Ancak aynı marka ve model makine ekipmanın daha yüksek fiyata temin edilmemesi şartıyla yüklenici değişikliği yapılabilir.

--İl proje değerlendirme komisyonu, ilin tarımsal ürün potansiyeli ile makine ve ekipman kullanma ihtiyacı doğrultusunda, hangi makine gruplarına hibe desteği vereceğine karar verir.

--İl proje değerlendirme komisyonunun öncelik belirlemede izleyeceği yol: Makine ekipmanlar il genelinde kullanım alanlarına göre gruplara ayrılır. Değerlendirme sırasında makine ekipmanlar bu gruplar bazında birinci, ikinci, üçüncü sektörel öncelikli olarak puanlanır.

Örneğin; süt analiz cihazı hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması alt konusunda değerlendirilmesi gerektiğinden sektörel öncelik tablosuna göre AİFG-A; pancar söküm makinesi bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması alt konusu kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinden sektörel öncelik tablosuna göre AİFG-A; yem karma ve dağıtma robotu tarımsal sabit yatırımlar (ahır içinde kullanılacağından dolayı) kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinden sektörel öncelik tablosuna göre AİFG-C olarak belirlenecektir. 

--Uygulama rehberi kriterlerine göre yapılan değerlendirme sonrası hibe desteği almaya hak kazanan tüm yatırımcıların listesi yazılı şekilde Genel Müdürlüğün onayına sunulur. Genel Müdürlük, illerin bütçeleri doğrultusunda asıl ve yedek listeleri belirler.

--Programa yönelik olarak her il için Genel Müdürlük tarafından tahsis edilen bütçe miktarı kadar başvuruya hibe desteği sağlanır.

--Genel Müdürlük tarafından onaylanan asıl yatırımcılardan hibe sözleşmesi imzalamayan yatırımcı olması halinde, yedek listenin ilk sırasındaki yatırımcıdan başlanarak aynı makine-ekipman için başvuru yapmış olan yatırımcı hibe sözleşmesi imzalamaya davet edilir. Yedek yatırımcıların hibe sözleşmesi imzalama süreçleri asıl yatırımcılarınki ile aynıdır.

--Nihai raporda sunulan fatura bedelinin referans fiyattan fazla olması durumunda, referans fiyatın %50'si üzerinden hibe desteği ödenir. Makine ve ekipmanın hibeye esas yatırım tutarı referans fiyatın altında ise makine-ekipmanın satın almada gerçekleşen fiyatı üzerinden kesilen fatura bedelinin %50'sine hibe desteği verilir. Satın alımlarda idarenin istemesi halinde, yatırımcı yükleniciden 2020/25 No.lu Tebliğ'in yayımlandığı tarihten sonraki aylara ait faturaları ister.

--Süresi içeresinde hibe sözleşmesi imzalamayan yatırımcılar hibe desteğinden yararlandırılmazlar.

--Hibe sözleşmesi imzalayıp makine-ekipman alımından vazgeçen yatırımcılar iki yıl süreyle hibe desteğinden faydalanamazlar. 

3.2.2.  B İŞ PLANI BAŞVURULARI İÇİN GENEL HUSUSLAR

--B iş planı kapsamında hibeye esas proje tutarı alt limiti 20.000 TL'dir. Bu limitin altındaki başvurular kabul edilmez.

--B iş planı kapsamında proje sunan yatırımcılar için hibeye esas proje tutarı 600.000 TL üst limitinin üstünde olan yatırımlarda, bu üst limiti geçen kısım desteklenmeyecek olup bu miktar yatırımcı tarafından ayni katkı ile karşılanacaktır.

--Kabuk kırma işlemine tabi tutulmuş sert kabuklu meyveler hariç başka bir yatırım tesisinde ilk işlemesi yapılan mamul ürünün ikincil ürüne işlemesine ve paketlenmesine yönelik yatırımlar ile yurtdışında üretimi yapılan ürünlerin işlenmesine ve paketlenmesine yönelik yatırımlar hibe desteği kapsamında değerlendirilmez.

--Tarımsal ürünlerin depolanmasına yönelik sadece çelik silo ve soğuk hava deposu başvuruları hibe desteği kapsamında değerlendirilir.

--Doğal yapılar, depo kapsamında kabul edilmez.

--Mevcut bir tesisin bir ünitesi olarak yapılacak çelik silo başvurularında mevcut tesise ait yapı kullanım izin belgesinin de başvuru ekinde sunulması gerekmektedir. Bu çelik silo inşaatı yapı ruhsatına tabi ise yapı ruhsatının başvuru ekinde sunulması gerekmektedir.

Eğer yatırım korunan bir alanda yapılacak ise (Sit alanları, milli parklar, tabiat parkları, özel çevre koruma bölgesi gibi) ilgili Kanun ve yönetmeliklere göre izinlendirilmiş olmalıdır. 

--Çelik silo ve soğuk hava deposu tesislerine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, kapasite artırımı ile teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon niteliğindeki başvurular hibe desteği kapsamında değerlendirilmez.

--İklimlendirme, sulama ve gübreleme sistemli modern yeni seraların yapımı ile mevcut seralar için teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon niteliğinde; iklimlendirme, sulama ve gübreleme sistemi ile yenilenebilir enerji kullanımına yönelik başvuru yapılabilir.

--Büyükbaş (manda/sığır) ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği konusunda yapılacak yeni tesis ve kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması niteliğindeki tarımsal sabit yatırımlarda başvuru kriterleri için 2020/24 No.lu Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında yayımlanan uygulama rehberinde belirtilen şartlar dikkate alınacaktır.

--Yatırımcılar 2020/25 No.lu Tebliğ kapsamındaki tüm yatırım konularında ülke genelinde sadece bir adet proje başvurusunda bulunabilirler. Tarımsal amaçlı kooperatifler, birlikler ile bunların üst birliklerinin tüzel kişilik olarak proje başvurusunda bulunmaları, üyelerinin ve/veya ortaklarının tüzel kişilik veya bireysel olarak farklı yatırım konularında başvuru yapmalarına engel teşkil etmez.

--Kısmen yapılmış tesislerin tamamlanması, kapasite artırımı ile teknoloji yenileme ve/veya modernizasyona yönelik başvurularda; yatırım yeri organize sanayi bölgesi, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi veya küçük ihtisas sanayi sitesinde ise işletmenin uygulayacağı yatırım konusu ile uyumlu olduğunu gösteren belgenin yukarıda belirtilen yatırım yerleriyle ilgili yönetim kurulundan alınması gerekir.

--Program çerçevesinde hibe desteğinden yararlanmış yatırımcılardan/tesislerden beş yıllık izleme süresinin üç yılını tamamlamış olanlar; kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, kapasite artırımı ile teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon niteliğinde proje başvurusunda bulunabilirler. Niteliği yeni tesis olan başvurular için beş yıllık izleme süresinin tamamlanmış olması şarttır.

--Gübre toplayıcı ve taşıyıcı işlevi yapan kendinden hareketli makine ve ekipmanlar hibe desteği kapsamında değerlendirilmez.

Yeni tesis inşa edilecek tarım alanları veya mevcut işletmelerin genişletileceği/büyütüleceği tarım alanlarının, 9/12/2017 tarihli ve 30265 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmelik ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında izinlendirilmiş olması gereklidir. 

--Kiralanmış bir mülk üzerinde yapılacak yatırımlar uygun yatırımlardır. Kiralama süresi yatırım için son ödemenin yapıldığı tarihten itibaren en az beş yılı kapsamalıdır. Nihai raporda ödeme talep dosyası ekinde üst hakkı veya kiralamanın tapuya şerh edilme şartı aranır.

--Kira sözleşmesi yerine tahsis/irtifak belgesi bulunması halinde bu belgeler ilgili kurum ve kuruluşun bağlı oldukları mevzuata göre alınır.

--İnşai faaliyet içeren projelerde nihai raporda ödeme talep dosyası ekinde tapu üzerine işlenecek "başkasına ait olan bir arazideki inşaat üzerinde malik olma yetkisi veren" üst hakkı şerhi şartı aranır.

--Tahsis/irtifakla edinilmiş yatırım yerleri için mevzuatlarında aranılan şartların yerine getirilmesi halinde tahsis/irtifakın iptal edilmeyeceğine yönelik ilgili kurumlardan alınacak yazı üst hakkı şerhi için taahhütname yerine kullanılabilecektir.

--Yatırımcının nihai rapor aşamasında bu şarta uyacağına dair taahhüdü başvuru sırasında veri giriş sisteminin tapu/kira bilgileri bölümüne yüklenir.

--2020/25 No.lu Tebliğ kapsamında yapılacak başvurularda yatırım yeri köy tüzel kişiliğine ait ise mutlaka valilik/kaymakamlık onayının alınması gerekir.

--Yatırım köy yerleşim alanı ve/veya kırsal mahalle içinde ise ve Yapı Kullanma İzin Belgesi alınmasını gerektirmiyorsa; il özel idaresinden/belediyeden alınan ilgili yapının teknik olarak ve diğer yasal düzenlemelerle uyumlu olduğunu gösteren imzalı, tarihli ve mühürlü "Yazılı İzin" belgesi hibe sözleşmesi ekinde sunulmalıdır.

--3218 numaralı Serbest Bölgeler Kanununa göre kurulmuş serbest bölgelerde yapılacak yatırımlar için başvuru kabul edilmemektedir.

--Ulusal mevzuat gereği alınması gereken tüm yasal izin ve ruhsatlardan başvuru sahipleri sorumludur.

--Her bir yatırımcı Programda yer alan tüm yatırım konuları için, her etabın uygulama süresince en fazla bir adet proje başvurusunda bulunabilir.

--Proje sahipleri sözleşme imzalanmadan önce yatırımlarına başlayamazlar. Proje sahipleri uygun harcamalar kapsamında yapacakları alımlarda, Bakanlık web adresinde yer alan (www.tarimorman.gov.tr) "Satın Alma Rehberi"nde belirtilen hususlar çerçevesinde hareket etmelidirler.

--Çay ve fındık konusunda kapasite artırımı ile teknoloji yenileme ve/veya modernizasyon niteliğindeki projeler kabul edilecek olup sadece yaş çay ve fındık üretiminin yapıldığı illerde başvuru yapılabilir.

--Çayın işlenmesi, kurutulması, paketlenmesi ve/veya depolanmasına yönelik olarak sadece Artvin, Giresun, Ordu, Rize, Trabzon illerindeki başvurular kabul edilir.

--Fındık işlenmesi, kurutulması, paketlenmesi ve/veya depolanmasına yönelik olarak sadece Artvin, Bartın, Düzce, Giresun, Kastamonu, Kocaeli, Ordu, Rize, Samsun, Sakarya, Trabzon ve Zonguldak illerindeki başvurular kabul edilir. Uygun nem ve havalandırma koşullarını sağlayan depolar hibe desteği kapsamındadır.

--Tarımsal amaçlı kooperatiflerce balıkçı barınaklarına yapılacak olan yatırım konularına ait başvurularda kira süresi şartı aranmaz. 


3.2.3.  A VE B İŞ PLANI İÇİN GENEL HUSUSLAR

--Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımları konularında ödemelerin taksitlendirilme talepleri kabul edilmez ve ödeme tek seferde yapılır.

--Yatırımcı tarafından, yukarıda belirtilen alt ve üst sınırlar içerisinde kalmak kaydıyla, bildirilen uygun harcama tutarının %50'sini kamu katkısı (Tarım ve Orman Bakanlığı hibe desteği) diğer %50'sini ise başvuru sahibinin katkısı oluşturacaktır. Başka bir ifadeyle, uygun harcamaların %50 nispetindeki kısmı için destek sağlanmaktadır.

--Nüfusu 20.000'in altında olan yerleşim yerlerinde yapılan başvurularda, başvuru sahibinin yatırım yerinin bağlı olduğu belediyeden yapı ruhsatı almasına gerek olmadığına dair yazıyı sunması halinde yapı ruhsatı istenmez.

KKYDP ALTYAPI YATIRIMLARI A GRUBU (Makine-Ekipman) MÜRACAATLARINDA

A)    Başvuru Aşamasında İstenen Belgeler

1-      Kimlik Fotokopisi

2-      Bakanlık Kayıt Sistemi Belgesi (ÇKS, HKS, AKS vb.)

3-      Proforma Fatura ve Teknik Şartname ile varsa Yerli Malı Belgesi

4-      Tapu Takyidat Belgesi (Tapu Fot. , Noter onaylı Kira Kont. , Hisseli araziler için noter onaylı muvafakatname v.b.)

5-      Kamu Personeli olmadıklarına dair Taahhütname

6-      Adli Sicil Kaydı Belgesi 

B)    Sözleşme Aşamasında İstenen Belgeler

a)      Başvuru Dosyası

b)      Teminat mektubu veya nakit teminatın dekontu, (100.000 TL altı %1, üstü %3)

c)       Yatırımcının SGK ve vergi borcu olmadığına dair belgeler,

d)       Hibe başvurusuna esas yatırımın faaliyeti gereği bankalarca kullandırılmış kredi karşılığı yatırım yerine konulmuş ipotek var ise bankadan alınan güncel olumlu görüş yazısı, 

C)    Ödeme Aşamasında İstenen Belgeler

--Dilekçe

--Ödeme belgeleri (Fatura, serbest meslek makbuzu)

--Yatırımcı katkı payı bedelinin ödendiğine dair belge (Banka dekontu)

--Uygulama sözleşmeleri listesi (ÖDEK 3)

--Ödeme icmal tablosu (ÖDEK 2)

--Deney raporu

--Makine Ekipman Tespit Tutanağı (ÖDEK 4)

--Makine Teslim Tutanağı (Yatırımcı ile Yüklenici arasında)

--Yatırımcının SGK ve vergi borcu olmadığına dair alınmış güncel belgeler

--Garanti Belgesi

--Satış Sonrası Hizmet Yeterlilik Belgesi (Yetkili Servis Belgesi) veya TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi

--Yetkili servislerin listesi

--Türkçe Bakım ve Kullanma Kılavuzu 


Ek-1a A İŞ PLANI KAPSAMINDA TALEP EDİLEBİLECEK MAKİNE EKİPMAN LİSTESİ

Makine-Ekipmanlar
1. Ağaç Gövdesi Silkeleme Makineleri (Ceviz, Badem, Fındık, Zeytin, vb.) Meyve Ağaçları
2. Akülü Meyve Budama Makası ve Budama Testeresi
3. Anıza Ekim Makinesi
4. Antep Fıstığı Soyma Makinesi
5. Arıcılık Makine ve Ekipmanları
6. Atomizör
7. Badem Kırma Makinesi
8. Badem Soyma Makinesi
9. Bal Paketleme ve Etiketleme Makinesi
10. Balya Makinesi (Haşbaylı/Haşbaysız)
11. Biçer/Biçer Bağlar
12. Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğine Yönelik Ekipmanlar
13. Buzağı Besleme Robotu
14. Buzağı Mama Makinesi
15. Buzlama Makinesi (Su Ürünleri İçin, Avcılık dahil)
16. Canlı Balık Nakil Tankı
17. Çayır Biçme Makinesi (Diskli/Tamburlu)
18. Çekilir Tip Pamuk Toplama Makinesi
19. Ceviz Kırma/Kurutma/Soyma Makineleri
20. Dal Öğütme Makinesi
21. Dal Parçalama Makinesi
22. Dipkazan
23. Ekim, Dikim ve Söküm Makineleri
24. File Sistemi Kurulması
25. Fındık Harman Makinesi
26. Fındık Kurutma Makinesi
27. Fındık Toplama Makinesi
28. Goble Diskaro/Diskaro
29. Gübre Dağıtma Makineleri/Römorku/Tankeri (Katı-Sıvı-Kimyevi)
30. Gübre Seperatörü/Gübre Sıyırıcı/Gübre Karıştırıcı/Gübre Pompası
31. Gübre Sıyırma Robotu
32. Mobil Güneş (Solar) Enerjisi Paket Sistemleri (3kW'a kadar)
33. Hasat-Harman Makineleri
34. Hayvan Kaşıma Fırçası
35. Koyun ve Keçi Kırkma Makinesi
36. Kültivatör
37. Kuluçka Dolabı (İnkübasyon Kabini Su Ürünleri)
38. Lazerli Tesviye Makinesi
39. Meyve Budama Ekipmanları
40. Meyve Hasat Rampası
41. Meyve-Sebze Kurutma Makinesi
42. Mibzer (Pnömatik/Üniversal)
43. Motorlu Çapa Makinesi (5.5-12hp arası marşlı-marşsız-benzinli-dizel-manuel olabilir)
44. Motorlu-Şarjlı Testere/Tırpan
45. Oran Kontrollü İlaçlama Makinesi
46. Oran Kontrollü Sıvı Gübre Dağıtma Makinesi
47. Pulluk
48. Pülverizatör
49. Rotovatör ve Rototiller
50. Sap Parçalama Makinesi
51. Sap Toplamalı Saman Makinesi
52. Siirt/Antep Fıstığı Suni Tozlama Makinesi
53. Silaj Makineleri
54. Sıra Arası Çapa Makinesi
55. Su Ürünleri Makine ve Ekipmanları
56. Sürü Yönetim Programı
57. Süt Analiz Cihazları ve Mobil Süt Sağım Makineleri
58. Süt Krema Makinesi
59. Süt Soğutma Tankı (Mobil/Sabit, en fazla 2000 litre kapasiteli)
60. Tahıl Kurutma Makinesi (Mobil)
61. Tambur Filtre (Su ürünleri için)
62. Tarım Römorku (3-10 Tona Kadar Taşıma Kapasiteli, Devirmeli)
63. Tarımsal İz Takip Sistemi/Otomatik Dümenleme Sistemi
64. Taş Kırma Makinesi
65. Taş Toplama Makinesi
66. Toprak Burgusu
67. Toprak Merdanesi
68. Traktör Ön Yükleyici Ataşmanları
69. Üzüm Eleme/Sıkma/Toplama Makinesi
70. Viyol ve Pot Doldurma Makinesi
71. Yem Dağıtma Robotu
72. Yem Dağıtma/Ezme/Karma/Kırma Makinesi
73. Yem İtme Robotu
74. Zeytinyağı Depolama Tankı

 

Not 1: Yukarıdaki listede belirtilen makine ekipmanlardan, 0-40.000,00 TL arasında fiyatlandırılan makine ekipman talepleri öncelikli olarak değerlendirilecektir.

Not 2: A iş planı kapsamında yukarıda belirtilen makine ekipman listesindeki sadece 1 makine için proje başvurusunda bulunulabilir. 

İlimizde Kullanılabilecek Makine Ekipman Listesi ( A İş Planı)

 Makine Ekipman Adıİlgili makine için istenen kriterler
1Yaş Çay Hasat Makinesi (Sadece Şarjlı Makineler)

 

ÇKS (en az bir yıl)

2Arıcılık Makine ve Ekipmanı30 Kovan + AKS kaydı (en az bir yıl)
3Ahır için Ekipmanlar

Travay ve hayvan tımar fırçası:5 BB.

Havalandırma fanı ve hayvan suluğu:5 BB.veya 20 KB

4Buzağı besleme RobotuEn az 25 büyükbaş hayvanı olmayan başvuramaz
5Canlı balık nakil tankı alımı50 ton/yıl ve üstü olup pazar boyu balık üreten ve/veya 5 milyon adet yavru(Kapasite en fazla 4500 kg.)
6Dal parçalama makineleri3 dekar bağ-bahçe arazisi olanlar:3 da Kendi arazisi
7Fındık ve Ceviz Kurutma MakineleriKendisine ait en az 5 dekarlık fındık veya ceviz bahçesi
8Meyve ve Sebze Kurutma Makinaları3 da kendi arazisi meyve-sebze bahçesi + ÇKS
9File Sistemi KurulmasıBaşvuru tarihinden önce tesis edilmiş en az 3 dekar kendi adına kayıtlı bağ veya bahçeye sahip olmaları
10Gübre yönetimi makineleri(gübre sıyırıcı, gübre pompası, karıştırıcısı ve seperatörüBaşvuru tarihinden önce kendi adlarına kayıtlı en az 10 BB veya 40 KB hayvana sahip olmaları gerekmektedir
11Gübre Sıyırma Robotu50 BB – 200 KB + HKS
12Motorlu ÇAPA (5,5 BG -12 BG)3 da kendi arazisi bağ-bahçe-sebze ya da 1 da sera + ÇKS
13Motorlu Ve Akülü Testereler Ve Budama Makasları3 da kendi arazisi bağ-bahçe+ ÇKS
14Motorlu tırpan3 da kendi arazisi bağ-bahçe+ ÇKS
15Su Ürünleri İçin Kuluçka Dolabı (İnkübasyon Kabini)

Kurulu kapasite en az 50 ton/yıl olmalıdır.

4-8-12 ve 16 sıralı olarak dizayn edilebilen tavalar ve kabinden oluşan makine ve ekipmandır.

16Süt Analiz Cihazları10 B.Baş – 100 K.Baş + HKS
17Süt Soğutma Tankları, Sterilizasyon Üniteleri Ve Sağım Makineleri5 BB. veya 20 KB. Hayvan varlığı
18Solar Enerji(Güneş Enerjisi)

5 BB -20 KB veya 50 Kovan  

Yaylacı veya Göçerler HKS ya da AKS

19Yem Hazırlama Makineleri10 BB – 40 KB + HKS
20Yem İtme RobotuEn az 50 BB veya 200 KB hayvanı olanlar müracaat edebilirler
21Yem Karma Ve Dağıtma RobotuEn az 50 BB veya 200 KB hayvanı olanlar müracaat edebilirler.
22Zirai Mücadele Makineleri (Pülverizatör ve Atömizör)

Sırt- 5 da ya da 3 da sera ÇKS-SKS

 

 

*Konusuyla ilgili Bakanlık Kayıt Sisteminde yer alan bilgiler ile uyumlu olmalı (Türkvet, ÇKS, AKS, SKS, SUBİS, vb.)