T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TARIM VE ORMAN BAKANIMIZ PAKDEMİRLİ, İLİMİZ'DE İNCELEMELERDE BULUNDU

Yayın Tarihi : 7.09.2020

Tarım ve Orman Bakanımız Sn. Dr. Bekir PAKDEMİRLİ, bir dizi programa katılmak ve incelemelerde bulunmak üzere Rize'ye geldi. ÇAYKUR'un Hayrat Botanik Bahçesindeki örnek çay bahçelerinde incelemelerde bulundu. Hayrat fidanlığındaki ARGE çalışmaları hakkında Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya ALİM'den bilgi alan Bakan PAKDEMİRLİ, "Çay ziraatını geliştirmek için önemli ARGE çalışmalarının yapıldığı merkezi gezdik. Bakanlık olarak üretimi, araştırmayı, çeşitliliği, katma değeri destekliyoruz" dedi. Bakan PAKDEMİRLİ daha sonra Rize Ticaret Borsası'nda Ulusal Çay Konseyi üyeleri ve çay sektörünün temsilcileri ile bir araya geldi.

Toplantıya, Rize Valisi Kemal ÇEBER, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati YAZICI, AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın BAK, ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya ALİM, Orman Genel Müdürü Bekir KARACABEY, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ ATALAY, Bitkisel Üretim Genel Müdür V.Dr. Mehmet HASDEMİR, Şeker Dairesi Başkan V. Mümtaz SİNAN, Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya ERDURMUŞ, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet GÜLDAL, Devlet Su İşleri Genel Müdürü V. Kaya YILDIZ, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Muhsin YAZICI, İl Müdürümüz Şafak BULUT ve diğer ilgililer katıldı.

Burada konuşan Bakan Pakdemirli, Türkiye'nin çay üretiminde dünyada beşinci, Avrupa'da birinci sırada olduğunu anımsatarak, buna rağmen yürünecek çok da yol olduğunu ifade etti.

"PARAMIZ ÜLKEMİZDE KALDI, ÇAYIN KALİTESİ ARTTI"

PAKDEMİRLİ, bu sene bir musibet yaşandığını ve halen daha maskelerle dolaşıldığını belirterek, "İster istemez Gürcistan'dan gelen işçileri engellemek zorunda kaldık hastalığın yayılmaması için. Ama bu musibet bir hayır da getirdi, paramız ülkemizde kaldı, şu an çayın kalitesi arttı. Bugün fabrikalara gelen çayın kokusunda bile bir değişik hava var, kalitenin artışını kokudan bile hissedebiliyorsunuz. İster istemez kendinize ait olmayan bir işi yaptığınızda çok daha geniş davranıyorken, kendinize ait çaylıklardan çay topladığınızda çok daha iyi bir sahiplenme oluyor." dedi.

Bu anlamda pandeminin getirdiği artılar ve eksiler olduğuna işaret eden Pakdemirli, şu değerlendirmede bulundu:

"Pandemi döneminde yönetilmesi gereken bir süreç vardı özellikle toplamayla ilgili. Şehirlerden buraya gelmek isteyen müstahsille alakalı. Bu süreci de bölgemizdeki bakanlarla, milletvekillerimizle, il başkanlarımızla ve ÇAYKUR'un da katkılarıyla iyi yönettiğimizi düşünüyorum. Çünkü ister istemez tarımsal üretimin artması gerekiyor. Bu süreçte de Allah'a şükür ilk iki çeyrekte de tarımsal üretimimiz yüzde 4 büyümüş durumda. Türkiye'de diğer sektörler bunun çok gerisinde olmasına rağmen, tarımsal üretimde büyümemiz oldu. Bunda pandemi sürecince müstahsilin de evine kapanmamasıyla ilgili bakanlıkça, diğer kurumlarla birlikte aldığımız tedbirlerin önemi olduğunu düşünüyorum."

PAKDEMİRLİ, arazilerin küçük olduğunu ve bu konu üzerinde çalışılması gerektiğini ifade ederek, "Bunlar tabi ki bölge insanı için sosyolojik olarak çok kolay konular olmamakla birlikte hepsinin üzerinde durmamız lazım." diye konuştu.

ÇAY KANUNU ÇALIŞMALARI

Çay Kanunu'nun konuşulan bir konu olduğunu dile getiren PAKDEMİRLİ, "Ben kanunları amaç değil de araç olarak görüyorum. Ana amacımızı tespit ettikten sonra araç olarak o kanunlara ihtiyaç varsa bunları da ortaya koymakta fayda var." dedi.

PAKDEMİRLİ Çay Kanunu'nun ilgili tüm paydaşların üzerinde anlaşacağı hale getirilmesi durumunda Gazi Meclisin de gereğini yapacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Biz de Bakanlık olarak bunun önünde durmayız yanında veya gerisinde oluruz, arkadan da bu konuyu ittiririz. Tabi burada problemlere genel itibariyle bakıyorum, ihracatın desteklenmesi, fabrikalara sistematik kota verilmeli ve bu kota aşılmamalıdır. Bana göre bu konu üniversitemizce çalışılmalı, üniversitemiz zaten bir ihtisas üniversitesi. Üniversitemizin bize önerdiği konuda bizde gereken inisiyatifi bakanlık olarak üstümüze alırız. Ama burada en önemli olan konu müstahsilin memnun edilmesi ve müstahsilin karşı çıkmayacağı bir çözüm bulunması. Yani tüm paydaşların arasında herkesin aynı eşit önemi vardır ama müstahsilin önemini de bir çıt daha fazla mutlaka öne çıkarmamız gerekiyor."

Yaş çay ve kuru çay arasındaki fiyat farkının farkında olduklarının altını çizen PAKDEMİRLİ, şunları kaydetti:

"Tabi ki ÇAYKUR'un gelirlerini artırma konusunda çaba ve gayretimizin bir yandan da artıyor olması lazım ama özel sektörün de aslında burada ÇAYKUR'a göre daha verimli çalışabileceğini ve burada bir miktar halen karlılığın taşınabildiğini düşünmek istiyorum ve böyle olduğunu görüyorum arkadaşlardan sorduğum zaman. Elbette bütün bunları ÇAYKUR, ÇAYKUR'un sağlıklı olması, sektör, sektörün sağlıklı olması ve aynı zamanda müstahsilin memnun olması ve aynı zamanda özellikle enflasyon sepetinde çok yüksek bir payı olan çayın da doğru şekilde fiyatlandırılmasının sağlanması gerekir diye düşünüyorum."