T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

GIDA İŞLETMELERİNDE KORONAVİRUS (COVID-19) TEHDİTİNE KARŞI DENETİMLERİMİZ HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Yayın Tarihi : 20.03.2020

Çin' de ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı saran coronavirus salgınına karşı ülke genelinde mücadelenin tüm alanlarda sürdürülebilmesi için Devletimiz tarafından bugüne kadar alınan önlemler ve tedbirlerin dikkatle takip edilip yerine getirilmesi, hastalığın yayılmasının önlenmesi bakımından büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüzce, gıda işletmeleri denetimleri sıklaştırılmış olup, gıda işletmelerine yönelik hazırlanan talimat ve broşürler ile birlikte bu kapsamda alınması gereken tedbirler ile ilgili bilgilendirmeler yapılmaktadır. İlimizde özellikle açıkta gıda satışı yapılan yerler, fırınlar, toplu tüketim yerleri (lokantalar) vb. günümüzde bilinçsizce tüketilen alkolle yaşanan ölümler nedeniyle de alkol satışı yapan büfeler denetlendi.

       Gıda işletmelerinde coronavirus tehditine karşı uyulması gereken kurallar hakkında bilgilendirildi.

-Sağlık Bakanlığı'nın Koronavirüs tedbirine karşı ilan etmiş olduğu 15 temel koruma prensibinin benimsenerek uygulanması ve görülür yerlere asılması;

-Personelin sağlıkla ilgili takiplerinin yapılması, nezle, grip ya da ateşli hastalık belirtisi olanların sağlığına kavuşana kadar işletmeden uzaklaştırılarak sağlık kuruluşuna müracaat etmelerinin sağlanması ve personelin genel hijyen kuralları açısından bilgilendirilme eğitimlerinin sıklaştırılması;

-İşyerlerinin her gün belirli periyotlarda  temizliğinin ve dezenfeksiyonun artırılmasının sağlanması;

-Üretim alanlarının ve sosyal alanların sık sık havalandırılması;

-Lokanta, restoran vb. toplu tüketim işletmelerinde ortak kullanım malzemelerinin( bardak, tabak, çatal vb.) akar sıcak su altında uygun deterjanla ya da bulaşık makinesi kullanılarak temizliğinin sağlanması;

-Üretim işletmelerinde hijyen bariyerlerindeki dezenfektanların kontrol edilmesi, el ve vücut hijyeni için gerekli alet ve ekipmanların eksiksiz, sağlam ve çalışır durumda olması, personel sosyal alanları da dahil olmak üzere lavabo, duvar, zemin, tavan ve üretim alet-ekipmanlarının dezenfeksiyon sıklığının artırılması;

-Üretim, dağıtım, perakende satış yerlerinde çalışanlara ve toplu tüketim yerlerinde çalışan ve müşteri kullanımına ait lavabolarda sıvı sabunun yanında ayrı olarak dezenfektan madde içeren solüsyonların kullanılması;

-Açıkta satılan gıda maddelerinin arzında hijyen (kişisel ve alet-ekipman hijyeni) kurallarına azami özen gösterilmesi;

-İşyerlerinde çalışan kişilerin  uygun, temiz iş kıyafetleri ve koruyucu giysiler ( bone, maske, galoş, eldiven vb.) giymesi ve üretim bölümünde çalışan personelin mutlaka ağız maskesi kullanılması;

-Restoranlarda servis personelinin dâhil olmak üzere tüm personelin maske ve eldiven kullanması;

-Ekmek ve ekmek çeşitleri üreten işletmelerde ekmek ile temas eden her personelin eldiven, maske ve bone kullanımının sağlanması; Fırınlarda ekmek satışında mutlaka eldiven kullanılması;

-Koruyucu eldivenlerin zamanında yenileri ile değiştirilmesi ve Üretim/işleme/hazırlama/sunum giriş noktalarında bol miktarda bulundurulması:

-Ellerin su ve sabunla en az 20 saniye boyunca iyice yıkanması ve dezenfekte edilmesi;

Kesme tahtası, bıçak gibi tüm iş gereçlerinin, sıcak su ve deterjan ile temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi;

-Sunum yapılan masalar arası mesafelerin en az 1 metre olacak şekilde düzenlenmesi vb. kurallar hakkında denetim, kontrol ve bilgilendirmeler yapılmıştır.

Güvenli gıda arzının devamının sağlanması için uyulması zorunlu kurallar olduğu özellikle belirtilmiştir. Tüm tedbirlerin uygulamada herhangi bir aksaklığa uğramaması için İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz Gıda kontrol ekiplerimizce çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir, edecektir. 

Koronavirüsten korunmak için genel ve özel hijyen şartlarına uyalım.

RİZE ÇAYI İÇELİM, EVİMİZDE KALALIM