T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TÜRKİYE ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ BÖLGESEL İL BİRLİK BAŞKANLARI TOPLANTISI İLİMİZDE DÜZENLENDİ

Yayın Tarihi : 18.02.2020

İl Müdürlüğümüz Yakup Şanal Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya; Türkiye Arı Yetiştiricileri Genel Başkanı Ziya ŞAHİN, İl Müdürümüz Şafak BULUT, Rize Arıcılar Birliği Başkanı Abdülahmet TOPÇU ve yönetim kurulu üyeleri, Samsun, Antalya, Çorum, Ardahan, Artvin, Ordu, Giresun, Trabzon, Erzurum, Bayburt, Düzce ve Kars illerinin Birlik Başkanları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdürümüz Şafak BULUT; Rize'de arıcılığın desteklendiğini, arıcılar için ellerinden geleni yaptıklarını ve fazlasını yapmaya hazır olduklarını dile getirerek, "Ekonomik getiri ve pazarlama açısından pek fazla sorun teşkil etmeyen bu ballarımızın ürün desenlerimizin çeşitlendirilmesi ve pazarlanması noktasında bizde arıcılarımıza teşvik babında bu güne kadar 33 bin kovanı bütün ilçelerimize kovan dağıttık. Ayrıca 6 ilçemizde 6 adet ana arı üretim merkezi kurduk. Bugün 6'sıda Kafkas ana arı üretimi yapmaktadırlar. Gerek İlimizin, gerekse yöremizin, çevre illerinden ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeye gelmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Arıcılar birliğimize modern bal dolum tesisini projelendirdik. Organik arıcılarımıza organik temel petek, kovan ve her türlü madde ve malzeme yardımlarında bulunduk. Uzaktan yakından hepiniz buraya ortak dertte dertlenip paylaşma noktasında bizimle fikir alış verişinde bulunmak üzere Türkiye'nin çeşitli noktalarından buraya kadar teşrif edip gelen başta kıymetli başkanım olmak üzere siz değerli başkanlarıma ve arıcılarımıza tekrar şahsım ve kurumum adına çok teşekkür ediyorum. İnşallah sadece bu toplantı değil bundan sonraki toplantılarla beraber bu çalışmaların bölgemize ve ülkemize hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum." dedi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya ŞAHİN; "Türkiye'nin bir bal cenneti olduğunu belirterek, "Ballarımızın kimliklendirilmesinin yapılması lazım. Biz tüketicilerimizin de sesi ve kulağı olduğumuz için onlarla entegre projeler yapıp, her balımızın insan sağlığına katkılarını Ar-Ge çalışmalarıyla zenginleştirmemiz lazım" dedi.

Türkiye'nin kalite bakımından bir bal cenneti olduğunu ve bu nedenle balların kimliklendirilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen ŞAHİN, "Türkiye bal cennetidir. Türkiye'nin bütün balları dünyanın en kaliteli ballarıdır. Biz o bal, bu bal diye ayırmıyoruz dünyaya bakıyoruz. Eğer iller bazında bakarsak bir adım ileriye gidemeyiz. Biz adım adım değil koşarak gitmek istiyoruz. Dolayısıyla ballarımızın kimliklendirilmesinin yapılması lazım. Biz tüketicilerimizin de sesi ve kulağı olduğumuz için onlarla entegre projeler yapıp, her balımızın insan sağlığına katkılarını Ar-Ge çalışmalarıyla zenginleştirmemiz lazım. Sokağa çıkıp bağırıp çağırırsınız eline bir şey geçmez ama elinizde bilimsel raporlar olduğunda bütün dünya sizi dikkate alır. Biz bütün dünyanın bizi dikkate almasını istiyoruz. Dünyaya sattığımız çam balını kimliklendirdik. Bakanlığımız ile birlikte proje yaptık ve kodekse giriyor şuanda. Bütün ballar kimliklendirilebilinir" şeklinde konuştu.

Arının ürettiği bütün ürünlerin dünyaya açılabilmesi için bilimsel Ar-Ge çalışmalarıyla sertifikalandırılması gerektiğine değinen ŞAHİN, "Sertifikalı Apiterapik" ürünler dediğimiz arı sütü, polen, bal, arı zehri gibi ürünlerin üretilmesi için projeyi hayata soktuk ve bakanlığa verdik. Hayvancılık genel müdürlüğü inşallah 2020 yılında bunu uygulayacak. Biz bu tür ürünleri üretenlerin sertifikalandırılmasını istiyoruz. Dünyaya öyle açılabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Bal almak isteyen tüketicilerin güvendikleri, tanıdıkları birlik üyelerinden bal alması gerektiğini dile getiren Şahin, bilinen deneme yöntemlerinin de yanlış olduğunun altını çizdi. ŞAHİN, "Üreticilerimizin illerde güvendikleri birlikler vardır. Türkiye Arıcılar Birliğinin her ilde teşkilatları vardır. Bu birliklerimizden ürünleri temin edebilirler. Kooperatiflerimiz var onlardan da alabilirler. Kafasını karıştıran, piyasadaki, marketlerde ki ballar için ise il ve ilçe müdürlüklerinde gıda kontrol şubeleri vardır. Buradan denetleme yaptırabilirler. Ama hiçbir şekilde balı yakarak, dökerek, ispirto batırarak anlayamazsınız" diye konuştu.

Toplantı karşılıklı soru ve çözüm önerileri ile son buldu.