T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TARIMDA KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROGRAMI BÖLGESEL PROJE PAZARI VE SERTİFİKA TÖRENİ

Yayın Tarihi : 21.06.2019

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayım Dairesi Başkanlığı desteği ile Karadeniz Bölgesi illerinden Bayburt, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüklerince yürütülen "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programının Bölgesel Proje Pazarı ve Sertifika Töreni" gerçekleştirildi.

Babillon Otel'de düzenlenen törene; Rize Valisi Kemal ÇEBER, hanımefendi Neslihan AYAN ÇEBER, Vali Yardımcısı Abdullah ŞEN, Eğitim ve Yayım Dairesi Başkanı İsa SERTKAYA, İl Emniyet Müdürü Nurettin GÖKDUMAN, Rize Belediye Başkan Yardımcısı Muhittin Aydın BİLSEL, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri,Rize Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Selda DALGIÇ, Gümüşhane Tarım ve Orman İl Müdürü Edip BİRŞEN, Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürü Cahit GÜLBAY Rize İlçe Kaymakamları ve davetliler katıldı.

Ev sahipliğini İl Müdürlüğümüzün yaptığı törende açılış konuşmasını girişimcilik eğitimi alan çiftçimizin konuşmasının ardından İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Selda DALGIÇ;  yaptığı konuşmasında "Bir ülkenin gelişmiş olarak kabul edilmesinin göstergelerinden biri de o ülkedeki kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımının göstergesi ise kadın istihdamı oranı ile ölçülmektedir. Dünya ülkelerindeki kadının işgücüne katılım oranı ortalama %48,5 iken bu oran ülkemizde son istatistiklere göre %31 olarak tespit edilmiştir. Tarımdaki kadın istihdam oranı ise aynı kaynakta %44,4 olarak bildirilmiştir. Tarım sektörü hizmet sektöründen sonra ülkemizde kadınların en fazla istihdam edildiği 2. alandır.

Bakanlığımızın bu yıl programa dâhil ettiği illerimiz Müdürlüğümüzce de İŞKUR ve KOSGEB işbirliği ile 75 kadınımıza 5 gün boyunca toplamda 32 saatlik girişimcilik eğitimleri verilmiştir. Kadınlarımız aldıkları bu eğitimlerin sonunda fikirlerini projeye dönüştürmüşlerdir. Değerlendirme komisyonlarınca özgünlük, sürdürülebilirlik, bölge istihdamına katkısı gibi kriterlere göre incelenen bu projelerden en yüksek puanı alan 10 ar tanesi bugün burada açılışı yapılacak olan proje sergi pazarına taşınmıştır. Her ilden gelen 10 proje içerisinden de en yüksek puanlamayı alan 3'er proje toplamda 15 proje bu gün burada açıklandıktan sonra ödüllendirilecek ve ardından Bakanlığımızca Türkiye finali için gönderilecektir. Girişimci ruhlu kadınlara destek vermek ve kadın istihdamının tarım sektöründeki oranını artırmak için Bakanlığımızın desteği ile bizde İl Müdürlüğü olarak yıllar itibariyle yerelde çeşitli hibe projeleri gerçekleştirdik. Kadın girişimci odaklı maviyemiş yetiştiriciliğinin ve köy tavukçuluğunun yaygınlaştırılması projeleri, kraliçe arıcılar projesi, Rize iline ağ tamir ve donam konusunda uzman iş gücünün kadın eliyle kazandırılması projesi bunlardan birkaçıdır. Yine Bakanlığımızca başlatılmış ve taşrada bizler tarafından uygulanmış olan Genç Çiftçi projesi kapsamında 3 yıl içerisinde toplamda 534 adet projeden 331 adedi kadınlara hibe edilen projelerdendir.

Temennimiz kadın odaklı projelerin artması ve tarım sektöründe kadın istihdamının en üst seviyelere ulaşmasıdır. Bakanlığımızca bu program dâhilinde ödüllendirilecek olan projenin tüm kadınlarımıza yeni projeler hazırlamak için cesaretlendirmesini ve örnek teşkil etmesini umut ediyoruz. Bu düşüncelerle bir kez daha illerimizden Yeşilin Başkenti Zümrüt Rize'mize gelen siz değerli misafirlerimize hoş geldiniz der, saygılar sunarım" dedi.

 Rize Valisi Kemal ÇEBER; "Bizler Karadeniz kadınlarını güçlü iradeleri ve çalışkanlıkları ile biliyorduk. Bunu da burada yapılan projelerle tekrar görmüş olduk. Özellikle çok önem verdiğimiz tarım konusunda kadınlarımızı yapmış oldukları projelerle aktif bir şekilde görmek bizleri daha da mutlu ediyor. Bu vesile ile Tarım ve Orman Bakanlığımızın kontrolünde yürütülen "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi" programına katılan başta kadın girişimcilerimiz olmak üzere bu programda emeği geçen herkese teşekkür  ediyorum ve başarılı çalışmalarının devamı diliyorum." dedi.

 Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Daire Başkanı İsa SERTKAYA, ödül töreninde yaptığı konuşmada "Bugünlerde ekonomiyle ülkemizi değişik yönlerden kendilerinde kıskaca almaya çalıştıklarını her birimiz görüyoruz. Ancak buradaki çözüm noktası benim gözümde üretimdir. Siz kırsaldaki kadınlarımız ve çiftçilerimiz bu üretime destek ve aracı olmak zorundayız" dedi. Konuşmaların ardından yapılan ödül töreninde dereceye girenler ödüllerini Rize Valisi Kemal ÇEBER, Eşi Neslihan AYAN ÇEBER ve  diğer protokol üyelerinden aldılar. Proje Pazarının açılışı yapılarak stantların gezilmesi ve sunulan ikramlar ile tören sona erdi.

Bayburt İlinden Dereceye Girenler    

1-Hatice TÜRK - Bitkilerin Gözdesi Solucan Gübresi

2-Surenur ERSEN - Doğal Kaynaklarla Beslenen Kaz ve Kaz Ürünleri Yetiştiriciliği

3-Rumeysa YAZOĞLU - Organik Çilek Üretimi Projesi

Gümüşhane İlinden Dereceye Girenler

1-Fatma KORKMAZ- Kelkitin İncisi Kuşburnu

2-Hesne Yeliz ÖKTEM - Allı Morlu Bahçeler

3-Neslihan MUTLU - Mutlu Fasülyelerim

Ordu İlinden Dereceye Girenler

1-Yasemin KÖKEN – Arıyla Gelen Şifa Apiterapi

2-Cemile KOÇ – Uyuyan Güzel Uyandı Ünyenin Kara Güzeli Geliyor

3-Şükran ŞAHİN -  Doğal Karışımın adı Tarhanadır Tadı

Rize İlinden Dereceye Girenler

1-Bircan KOCAMAN – Şampiyon Karunçlara Bir-can Eli

2- Sümeyye ÇELİK – Organik Kanatlar Projesi

3-Yeter TOPÇU – Doğayı Zehirleme Toprağına Sahip Çık

Trabzon İlinden Dereceye Girenler

1-Elif ULUSOY – Bahçemizde Bol Olur Tesbihimizde Nur olur

2-Aslıhan TURHAN – Darıcada Pekmez Pişer Sizede Düşer

3-Sündüz KESKİN – Geçmişte Çürüttük Gelecekte Kurutalım