T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2019 YILI YAŞ ÇAY ALIM FİYATI AÇIKLANDI

Yayın Tarihi : 16.05.2019

Çaykur Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen basın toplantısında konuşmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN'ın selamını hemşerilerine ileterek başlayan Bakan PAKDEMİRLİ; Rize denince Rize eşittir çay, çay eşittir Rize akla geliyor. Tüm amacımız tüm gayretimiz bölgemizde ki Rize'mizde ki çay üreticimizi müstahsilimizi mağdur etmeden devlet imkânları müsait olduğu sürece mümkün mertebe ve en hızlı şekilde destekleme primlerimizi ödeme gayretimizde olduğumuzu tekraren söylemek istiyorum. Çayın burada ciddi bir sosyolojisi var. Sadece tarım ürünü değil, onun da ötesine geçmiş bir konu artık. Tarımsal desteklerimizi yüzde 90 misli artırmışız. Bununla birlikte üreticimiz de hakkını vererek tarımsal hasılatımız dört kat artırmış. Ülkenin bütün şehirlerini geziyorum. Birçok şehrimiz çok daha büyük potansiyellere, mümbit coğrafyaya sahip olmasına rağmen bu rakamları yakalayamamış. Demek ki bölge insanı çalışkan, zor şartlarda olmasına rağmen gereği yapıyor. Çayı üretmek için böyle bir iklime ihtiyacınız var. Bununla beraber kendimizi rehavete de kaptırmamamız gerekiyor. Bu güzel iklimde, bu güzel ürettiğimiz çayların daha da güzel olması için çaba sarf edeceğiz" dedi.

Bakanlığımızın Rize'de ve bölgede yaptığı yatırımlarını sıralayan PAKDEMİRLİ, Dekara mazot gübre desteğimiz vardı bu aynen devam ediyor. Yani 11,35 artı 4 kuruş yani mazot ve gübre desteğimiz 15,35 kuruş olarak devam edecek. İlave primiz vardı geçen yıl hatırlarsanız 13 kuruş buda devam ediyor.

 Bakan Bekir PAKDEMİRLİ, Türkiye dışında 30 tane daha ülkede çay üretildiğini hatırlattı. "Dünyanın en güzel çayını biz üretiyoruz" diyen Bakan PAKDEMİRLİ, ÇAYKUR'un bir devlet kuruluşu olmasına rağmen büyük bir ticari marka olduğunu söyledi. Bakan Pakdemirli, ÇAYKUR'un kendini modernize etmesi yeni atılımlar yapması gerektiğini belirterek "ÇAYKUR'un finansal performansı bölge ekonomisi için de son derece önemli. ÇAYKUR, 2018 yılında 732 bin ton yaş çay alımı yaptı, müstahsile de 1 milyar 768 milyon lira da peşin ödemede bulundu. 2018 yılında da üretim olarak 134 bin ton kuru çay üretti. 105 bin ton satış yaparak 2018 yılını kapatmış oldu" ifadelerini kullandı. 

Kimseye haber vermeden geçen günlerde Rize'ye gelerek çay bahçelerini incelediğini belirten PAKDEMİRLİ "Çay bahçelerimiz artık yaşandı. Çay bahçelerinin durumu iyi değil. Bugünü, yarını kurtarır ama önümüzdeki 10 yılları kurtarmamız gerekiyor. Çay, bölge sosyolojisi bakımından da çok önemli. Çay üretiminde iddialı ülke kalabilmek için çay bahçelerini yavaş yavaş yenilemeye başlamamız gerekiyor. 10 yıllık bir dönemde yenilemeye başladığınızda, aslında üretimden kaybediyorsunuz. Bizim bu kaybı karşılayan bir desteğimiz var. Bu destek olmasa bile 10 yıllık süreçte yüzde 50 daha fazla rekolte alıyorsunuz. Yavaş yavaş yenilemeye mutlaka başlamamız gerekiyor. Biz de bakanlık olarak üzerimize düşeni yapacağız. En yaşlıdan başlamak üzere en kısa sürede bahçelerin yenilenmesiyle ilgili en hızlı şekilde teknik desteği vermeye ve her türlü yardımda bulunmaya hazırız. Artık gençlerimizle birlikte inşallah bunu bir sosoyoloji olarak sürdürerek çay toplamaya devam edelim ve paramızda ülkemizin cebinde kalsın. Bazı sorunlarımız, geliştirilmesi gereken alanlarımız var. Aşırı gübreliyoruz. Toprakları daha iyi korumamız gerekiyor. Devlet olarak kaçak çayın Türkiye'ye girmemesi için her türlü tedbir alınmıştır, alınmaya da devam edilecektir. Bakanlığım başından beri 8-10 defa çay konusunda bakanlarımızla birlikte toplandık."

PAKDEMİRLİ, yaş çay taban fiyatını açıklayarak "Cumhurbaşkanımız bizim düşündüğümüzün de biraz daha ötesinde bir çay fiyatı açıklamamızı istedi. Yaş çay taban fiyatını inşallah bu sene 2,90 TL olarak belirledik. 13 kuruş destekleme ile 3 TL 3 Kuruş olarak belirledik. Bu duygu ve düşüncelerle çay sezonumuzun hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.