T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2018 Yılı Yaş Çay Fiyatı Açıklandı

Yayın Tarihi : 3.05.2018

Rize'de Ziraat Botanik Çay Bahçesi'ni inceleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Ahmet Eşref FAKIBABA, burada çay bitkisi hakkında bilgi aldı. Rize'de yetiştirilen bergamotun tadına bakan FAKIBABA, Rize Şekeri olarak bilinen şeker otu 'Stevia'yı inceledi.

Burada yapılan incelemelerin ardından ÇAYKUR Genel Müdürlük binasında gerçekleştirilen toplantıya katılan Bakanımız FAKIBABA, kendilerinin belirlediği Çay Taban Fiyatı'nın önce Rize Milletvekillerimiz ve daha sonra Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından değiştirildiğini, son olarak Başbakanımız Binali YILDIRIM tarafından fiyatın 2 lira 45 kuruş olarak açıklandığını söyledi. Bakanımız Ahmet Eşref FAKIBABA, yaş çay taban fiyatının belirlenme hikâyesini "Fiyatları biliyorsunuz ama fiyatların bir geçmişi var. Çok açık ve net konuşmamız lazım, normal enflasyon artı 13 kuruş dedik ki 2 lira 35 kuruş olsun. Bir de baktık ki Sayın Gençlik ve Spor Bakanımız ve Rize Milletvekillerimiz bombardımana tuttular; fiyat 2 lira 40 kuruş oldu. Arkasından Cumhurbaşkanımıza açıklamaya gittim. Dedi ki; 'ÜFE nedir?(Üretici Fiyat Endeksi) dedim 15.8. 'Kaça gelir'; 2 lira 44 kuruşa gelir. Dedi ki '2 lira 44 kuruş olacak'. Arkasından dün sayın başbakanımız ile beraberdik. Dedim 'Efendim 2 lira 44 kuruş kararı aldık' dedi 'Olur mu, 2 lira 45 kuruş yap' ve hikâye böyle başladı" ifadeleriyle anlattı.

"Tarım alanları birleştirilmeli" 

Tarım alanlarının birleştirilmesine vatandaşlar tarafından verilecek destek ile ülkede tarım sektöründe büyük mesafeler kat edileceğini savunan FAKIBABA "Benim sizden bir istirhamım var. Şimdi çay bahçelerine bakıyorum ortalama 2 dönüm. Biz dünyaya bakıyoruz, dünya artık 5 bin dönümden aşağıya tarım yapmıyor. Bunların artık mutlaka ve mutlaka sözleşmeli bir şekilde ve alanları büyülterek ve büyüttüğümüzde de destek vererek, yani 100 dönümden aşağıya olmamak kaydıyla, buna destek vererek özel sektör eliyle işletilmiş olsa veya ÇAYKUR vasıtasıyla işletilmiş olsa inanıyorum ki çok daha büyük bir mesafe kat ederiz. Bu durum fındık için de geçerlidir" ifadelerini kullandı.

 "Türk çayımızla, Rize çayı ile gurur duyuyoruz"

Arazi birleştirme çalışmalarının fındıkta da yapılması gerektiğinin altını çizen FAKIBABA; şöyle devam etti: "Fındık tarlalarının yüzde 72'si 5 dönümün altında. Sahibi, 'Bunun hepsi kar olsa ben kazanamıyorum.' diyerek bakmıyor. Bakmadığı zaman kalite düşüyor. Oysa fındık ve çay bizim stratejik ürünlerimiz, olmazsa olmazımız. Şeker olmazsa olmayabilir ama çay önemli. Ben çayı yıllardan beri şekersiz içiyorum ama çaysız yaşayamam. Eskiden bir Urfalı olarak bizde derlerdi 'kaçak çay mı?' Zaten kaçak çay vardı. Eskiden 'kaçak çay mı, Türk çayı mı?' Şimdi 'Rize çayı' diyorum. İyi müşterisiyim. Bunu korumak önemli. Sizler çok daha fazlasını hak ediyorsunuz. Türk çayımızla, Rize çayı ile gurur duyuyoruz." Dedi.